Masă rotundă pe tema evoluției mediului de securitate și consecințe asupra politicii de apărare a României

Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară a organizat marți 21 ianuarie, la Cercul Militar Național, masa rotundă intitulată „Coordonate ale mediului actual de securitate și consecințe asupra politicii de apărare a României. Fundamentarea documentelor strategice prin analiza strategică a apărării”.

La activitate au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Afacerilor Externe, mediului academic, societății civile, industriei naționale de apărare și ai Ministerului Apărării Naționale.

În alocuțiunea de deschidere, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a mulțumit în mod special reprezentanților thinktank-urilor, societății civile și mediului academic pentru participarea la eveniment și pentru contribuția importantă la procesul de elaborare a analizei strategice a apărării. A salutat importanța continuării acestui ciclu de dezbateri pe principalele tematici subsumate procesului, cum sunt prognoza mediului de securitate, evoluțiile tehnologice, în special cele cu caracter disruptiv, tendințele economice și demografice și influențele lor asupra domeniului militar.

Totodată, secretarul de stat a subliniat faptul că în condițiile unui ritm deosebit de alert de transformare a mediului regional și internațional de securitate, „procesul desfășurat în premieră de elaborare a unei analize strategice a apărării presupune un efort continuu şi laborios cu implicarea şi cooperarea actorilor din domeniile apărării, relaţiilor internaţionale, educaţiei şi cercetării, industriei, în vederea identificării principalelor evoluţii care au potenţialul de a defini mediul de securitate în următorii 20 de ani, astfel încât să fim pregătiţi pentru a răspunde adecvat la viitoarele provocări la adresa intereselor naționale“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *